Dieta Dukan – Etapa a doua: Faza de Croaziera

Home » Dieta Dukan – Etapa a doua: Faza de Croaziera

De cand cartea doctorului Pierre Dukan a fost publicata in anul 2000, dieta Dukan a devenit tot mai populara. Iata tot ce trebuie sa stii despre etapa a doua, Faza de Croaziera

Cartea a fost vanduta in peste 10 milioane de exemplare, a fost tradusa in 14 limbi si nu in ultimul rand, a fost publicata in 32 de tari, printre care si in Anglia (in 2010) si in Statele Unite ale Americii (aprilie 2011).

Dieta cuprinde 4 etape, dupa cum probabil ati citit pe homepage. In acest articol vom trata faza a doua, numita si etapa de croaziera, care este cu mult mai permisiva decat etapa de atac, intrucat permite combinarea mancarurilor intr-o maniera mult mai prietenoasa pentru gusturile noastre. In faza a doua sunt permise si legumele in cantitati medii, insa nu fiecare zi, ci intr-o continua alternanta: intr-o zi se mananca doar alimente care contin doar proteine pure, in a doua sunt permise alaturi de proteine si legumele (fierte, coapte sau crude), iar in a treia zi se reia alimentatia din prima zi.

Durata fazei de Croaziera

Sus


Daca faza de atac tinea maxim 7-10 zile, faza de croaziera a dietei Dukan poate dura pana la 4-5 luni, in functie de cantitatea de tesut adipos care trebuie arsa.

Desigur, fiecare organism are propriul “ceas biologic”, proceul de slabire difera de la individ la individ. Ca regula generala, persoanele mai corpolenta vor slabi mai repede decat persoanele mai slabe, ca si reper, 1 kilogram pierdut in fiecare saptamana este un semn ca sunteti pe drumul cel bun.

Daca din varii motive veti fi obligati sa intrerupeti regimul, doctorul Dukan va recomanda sa nu abandonati total. Treceti la faza a treia, cea de Consolidare, mult mai permisiva. Astfel veti contracara efectul yo-yo, mentinand greutatea pe care ati reusit cu greu sa o redobanditi in primele doua faze.

Cum alternam cele doua regimuri?

Sus


Initial, Pierre Dukan recomanda ca zilele cu proteine si legume sa fie alternate la intervale de 5 zile, insa ulterior, a constatat ca majoritatea clientilor sai au avut rezultate mult mai bune atunci cand au alternat in fiecare zi meniul. Din acest motiv, perioada de 5 zile mai este recomandata in ziua de azi doar celor cu obezitate de gradul 1 si 2 si doar pana ce reusesc sa ajunga la o greutate situata sub pragul de obezitate (calculatorul indicelui de masa corporala este util in acest sens).

In rest, in functie de cate kilograme trebuie date jos, cei care intra in faza de croaziera a dietei dukan ar trebui sa alterneze zilele cu legume si zilele fara dupa cum urmeaza:

  • Persoanelor cu maxim 5 kilograme in plus, batranilor si copiilor le este recomandat sa manance carne cu legume 5 zile pe saptamana, urmand ca in celelalte 2 zile, meniul sa fie compus doar din alimente bazate pe proteine pure;
  • Persoanele care vor sa slabeasca maxim 10-15 kilograme pot alterna meniurile zilnic. E mai sigur, din punct de vedere al sanatatii, ca in dieta sa fie mereu prezente cantitati mari de fibre, tocmai pentru a nu aparea probleme digestive si alte complicatii;
  • Persoanele care vor sa slabeasca peste 20 de kg si care sufera de obezitate trebuie sa alterneze o data la 5 zile meniurile, tocmai pentru a forta organismul sa piarda din greutate rapid si constant, cel putin pana la un prag care sa scada sansele de aparitie a bolilor cardiace si/sau a diabetului;

Cei care vor sa dea jos 1-2 kilograme ar trebui ca inainte de a incepe dieta Dukan sa vada daca nu cumva respectiva greutate e cauzata de retentie de apa, caz in care o simpla schimbare in meniu poate face ca greutatea sa dispara in maxim 2 zile. Daca, in schimb, cele 2 kilograme sunt de grasime, atunci singura schimbare pe care ar trebui sa faca ar fi introducerea a doua zile pe saptmana cu un meniu compus din surse pure de proteine, iar in restul saptamanii sa manance normal, in cantitati moderate.

Alimente permise in faza de Croaziera

Sus


In ceea ce priveste proteinele, situatia este extrem de simpla. Pot fi consumate fara restrictii alimentele permise in prima faza.

Faza de Croaziera - Dieta DukanNoutatea in aceasta etapa o constituie introducerea legumelor. In principiu pot fi consumate mai toate legumele cu exceptia celor bogate in amidon. Cu alte cuvinte, fara cartofi, grau, orez, porumb, precum si altele asemanatoare.

Pentru a face fata cu success la aceasta dieta, principiile sunt simple si relativ usor de respectat: fara prajeli in ulei, fara cartofi, orez, linte sau fasole si fara dulciuri. Alimentele bogate in proteine si sarace in grasimi, cum este carnea de pui de exemplu, pot fi consumate in orice cantitate, in limita bunului simt.

Totodata, este foarte important sa beti cat mai multa apa, atat pentru a ramane hidratati, dar si pentru a arde mai multe calorii. Corpul consuma pana la 100 de calorii zilnic pentru filtrarea apei, ceea ce nu poate fi decat de ajutor in timpul fazei a doua a dietei Dukan.

Sa nu uitam de: ca si in faza de atac, acestea sunt in continuare obligatorii, doar ca acum vom creste doza la doua linguri zilnic.

Activitatea fizica in faza de croaziera

Sus


Dieta Dukan este conceputa in asa fel incat sa fie mult mai permisiva decat dietele obisnuite. Totusi, asta nu inseamna ca activitatea fizica trebuie sa lipseasca, ci chiar din contra.

Doctorul Dukan recomanda in faza de croaziera minim 30 de minute de mers pe zi, insa puteti fara probleme mari intervalul de timp, precum si schimba mersul pe jos cu alergatul. Daca 30 de minute nu sunt de ajuns si nu pierdeti in greutate, atunci mariti perioada pana la 60 de minute zilnic si cantariti-va din nou dupa o saptamana.

Chiar daca puteti avea rezultate si fara activitate fizica intense (in prima faza), nu este prea sanatos. De ce? Pentru ca efortul aerob creste elasticitatea inimii, imbunatateste tonusul muscular si creste sistemul imunitar. Ori, in conditiile in care organismul e slabit pe fondul lipsei de carbohidrati, sedentarismul nu face altceva decat sa expuna si mai mult corpul in fata unor eventuale boli.

Exemplu de plan alimentar pentru Faza de Croaziera.

Sus


Ziua 1

  • Mic dejun: O cana de cafea cu lapte degresat, o omleta cu ton
  • Pranz: O portie de supa de perisoare de pui, un pastrav la cuptor
  • Gustare: iaurt cu tarate de ovaz
  • Cina: Rulada din piept de curcan

Ziua 2

  • Mic dejun: o cafea, crema de branza de vaci cu piept de pui
  • Pranz: Supa crema de legume, piept de curcan + salata asezonata cu lamaie
  • Gustare: salata de vinete cu sos de iaurt
  • Cina: Chiftelute din peste cu piure de dovlecel

Ziua 3

  • Mic dejun: Cafea sau ceai, un iaurt cu 2 linguri de tatate de ovaz
  • Pranz: Chiftelute Dukan din pui sau peste
  • Gustare : crema de branza cu marar
  • Cina: Pui cu curry

Ziua 4

  • Mic dejun: Cafea cu lapte degresat, doua oua fiete + doua felii de mezel slab
  • Pranz: Supa de pui cu legume, tocanita de vitel + salata de gogosari
  • Gustare: ciupercute la cuptor
  • Cina: Escalop de pui cu ciuperci

Ziua 5

  • Mic dejun: Cafea sau ceai, Un iaurt cu tarate de ovaz
  • Pranz: Ficatei la cuptor cu sos de iaurt cu usturoi
  • Gustare: iaurt cu fructe goji
  • Cina: Vita la tava



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *